Home Viruksen poisto

Viruksen tai haittaohjelman poisto tietokoneelta - ohjeet

Jos epäilet virustartuntaa 

Jos havaitset, että tietokoneessasi on virus tai epäilet tartuntaa niin virus tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti vahinkojen välttämiseksi. Hyvät virustorjuntaohjelmat löytävät suurimman osan viruksista ja haittaohjelmista mutta eivät kaikkia. Voit tartuttaa tiedostoa tietämättäsi eteenpäin toisiin tietokoneisiin esim. sähköpostien, muistitikkujen, ulkoisten kiintolevyjen tai muistikorttien välityksellä. Voit myös vahingossa levittää virusta vain olemalla tietokoneellasi työpaikkasi tai kotisi verkossa. Osa viruksista leviää tietoliikenneverkon välityksellä virusta itsenäisesti ja huomaamatta hyödyntäen verkossa olevien tietokoneiden tietoturva-aukkoja. Huom! Osa viruksista ei näy millään virustorjuntaohjelmalla ja niiden poistaminen vaatii ammattiapua. Usein tämänkaltaiset, huomaamattomat virukset antavat itsestään merkkiä kun kone tuntuu käyttäytyvän hitaasti, oudosti tai ruudulle tulee epätavallisia virheilmoituksia.

 

Miten poistan viruksen tai haittaohjelman tietokoneeltani?  

  1. Sulje tietokone ja poista se verkosta ottamalla verkkojohdon irti tai sammuttamalla langattoman WLAN/WiFi:n tietokoneessasi olevasta kytkimestä tai näppäinyhdistelmällä. Kytkimessä tai näppäimessä on usein säteilevän majakan tai antennin näköinen kuva. Tarkemmat ohjeet löydät tietokoneesi valmistajan ohjesivulta. Näppäinyhdistelmä voi olla esim. <fn> + <f5> tai vastaava. Vaihtoehtoisesti voit vain sulkea WLAN-modeemin jos se on mahdollista.
  2. Haittaohjelmien ja virusten saastuttamien tietokoneiden puhdistuksessa suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen koska usein virukset ovat potkaisseet virustorjuntaohjelmaa kylkeen niin että ohjelma ei enää toimi aktiivisesti tai ei osaa päivittää virustietokantojaan ajantasaisiksi. Lisäksi virusten poistamisessa on vaarana että poistat tärkeitä omia tiedostojasi tai käyttöjärjestelmän keskeisiä tiedostoja niin että, tietokone ei enää käynnisty viruspuhdistusten jälkeen. Asiantunteva henkilö osaa minimoida viruksen aiheuttamat henkilökohtaisten tai käyttöjärjestelmätiedostojen menetykset.
 

Jos haluat kuitenkin yrittää poistaa viruksen itse niin toimi seuraavasti 

  1. Käynnistä tietokone ilman internet tai muuta verkkoyhteyttä ja käynnistä virustorjuntaohjelma pääkäyttäjänä
  2. Usein päivitetty virustorjuntaohjelma osaa poistaa tietokoneeseen tarttuneet virukset. Jos virusten ja haittaohjelmien poisto kuitenkin epäonnistuu niin tarvitset käyttöösi ohjelman jolla voit poistaa juuri sen tyyppisen viruksen joka tietokoneesesi on tarttunut. Viruksia ja haittaohjelmia on runsaasti erilaisia ja näille erilaisille tyypeille on kehitetty niiden poistamiseen tarkoitettuja poisto-ohjelmia. Oikeantyyppisen ohjelman löytäminen juuri kyseessä olevaa virusta tai haittaohjelmaa vastaan on avainkysymys 
  3. Jos et pysty poistamaan virusta kokeilemillasi ohjelmilla, voi kyseessä olla vakoiluohjelma jonka poistamiseen tarvitset sitä varten suunnitellun vakoiluohjelman poisto-ohjelman. Kaikkiin viruksiin, haittaohjelmiin tai vakoiluohjelmiin ei ole olemassa haitakkeen poisto-ohjelmaa. 
  4. Jos edellämainitut ohjeet eivät auttaneet löytämään ja poistamaan virusta, suosittelemme tietokoneen kiintolevyn alustamista. Kun kiintolevy alustetaan niin silloin poistuvat myös kaikki henkilökohtaiset tietosi kuten valokuvasi, Office-tiedostosi jne... Jos haluat säilyttää henkilökohtaiset tiedostosi niin ne tulee pelastaa ennen kiintolevyn alustamista ja käyttöjärjestelmän asentamista laite-ajureineen. Tämä kannattaa tehdä ammattilaisen toimesta säilyttääksesi sinulle tärkeät tiedostosi kuten valokuvat, Office-tiedostot, videot, tärkeät työtiedostosi jne...
 
 
Jos tarvitset ammattiapua virusten ja haittaohjelmien poistamiseen tai henkilökohtaisten tiedostojesi pelastamiseen niin löydät yhteystietomme alta:
 
AdiCom
Sinikalliontie 4  3.krs
02630 ESPOO
 
Puh 044 281 7370
Sähköposti: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 
Sisäänkäynti huoltopisteelle: Kiinteistön ovesta sisään ja 2. kerros. Paina tietokonehuolto-summeria toisen kerroksen seinässä tai soita numeroomme niin avaamme oven.