Home Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko tietokoneeni huolto tai tietojen pelastus maksaa?

Lääkärin on ensin tutkittava potilas. Eli haluamme testata tietokoneesi ja kiintolevysi testiohjelmiemme avulla. Näin selviää hinta ja toimitusaika. Näin asiakkaan on helpompi tehdä testauksen jälkeen päätös tietokoneen huollosta tai tietojen pelastuksesta. Emme huolla tietokonettasi automaagisesti vaan testaamme ensin ja kysymme sen jälkeen asiakkaan huoltotoiveista. Näin asiakkaalle ei pääse tulemaan hinnoittelussa yllätyksiä. 

Miksi minulla on viruksia vaikka käytän virustorjuntaohjelmistoa?

Virustorjuntaohjelmat eivät tepsi kaikkiin viruksiin koska viruksia on satoja tuhansia erilaisia. Lisäksi virustorjuntaohjelmistojen virustietokannat eivät ole aina ajan tasalla ja viruksilla on olemassa tekniikoita sekä tapoja mihin virustorjuntaohjelmat eivät pysty antamaan suojausta. Lisää tietoa aiheesta: http://www.ekurssit.net/kurssit/ohjelm_laiteong/virus.php 

Miten voin tulevaisuudessa välttää virustartunnan?

Virus voi tarttua mm. kaverin lähettämästä tai netistä ladatusta valokuvasta, saapuneesta sähköpostista, muistitikusta, internet-selailusta, internetistä ladatusta tiedostosta: mm. pelit, videot, valokuvat jne..  Vähennät virustartuntavaaraa kun käytät internetissä asioidessasi vain yleisesti tunnettuja "normaaleja" sivustoja. Lisäksi käyttöjärjestelmän ja käyttämiesi ohjelmien päivitykset on syytä pitää ajan tasalla. Jos haluat järjestelmän jossa minimoidaan virustartuntavaara niin ota yhteyttä meihin ja konsultoimme tarvittaessa oikeaoppisen asennuksen tilanteesi mukaan niin yrityksille kuin yksityisille.

Teettekö yritys- tai kotikäyntejä?

Kyllä. Hinnoittelu selviää hinnastosta joka löytyy suoraan vasemmalta valikosta. Pidemmistä projekteista yritysten kanssa sovitaan erikseen, tarvittaessa tehdään konsulttisopimus.

Tietokoneeni on täynnä arkaluonteista ja henkilökohtaista tietoa. Uskaltaako sen jättää teille?

Kyllä uskaltaa. Olemme toimineet vuodesta 2006 myös pörssiyhtiöiden sensitiivisen datan kanssa ilman ongelmia. Noudatamme Suomen lakia ja siellä on yksityiskohtaisesti kuvattu rikoksen tunnusmerkit täyttävä toiminta aiheeseen liittyen. Teemme tarvittaessa asiakkaan kanssa NDA:n (Non-Disclosure Agreement). NDA:ta on käytetty lähinnä yritysasiakkaiden kanssa ja NDA-pohjan toimittaa lähtökohtaisesti asiakas itse.

Vaihdan tietokoneeni uuteen ja haluan hävittää vanhassa koneessani olevan datan. Onnistuuko?

Kyllä. Hoidamme asian joko ohjelmallisesti tai fyysisesti asiaankuuluvin välinein ja ohjelmin asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Miten tulevaisuudessa varmistan valokuvieni ja muiden tiedostojeni säilyvyyden?

Voimme rakentaa asiakkaalle automaattisen varmistusjärjestelmän joka tallentaa esim. sähköpostit, valokuvat, dokumentit ja asiakkaan määrittelemät muut tiedostot.

Voitteko siirtää rikkoutuneen tai vanhan tietokoneeni tiedot uuteen?

Lähtökohtaisesti tietojen pelastus onnistuu niin vanhoilta kuin uudemmilta tietokoneilta ja server-järjestelmiltä. Käytössämme on runsaasti teknologiaa tietojen siirtoa ja pelastusta varten.

 

 

 Miten voin poistaa ohjelmia tietokoneeltani? Käyttöjärjestelmä on windows 10

Ohjelmien poistaminen Windows 10:stä on helppoa, ja voit käyttää seuraavia ohjeita poistaaksesi ohjelmia tietokoneeltasi:

 1. Avaa Ohjauspaneeli: Voit avata Ohjauspaneelin napsauttamalla Käynnistä-painiketta ja kirjoittamalla hakupalkkiin "Ohjauspaneeli" ja valitsemalla sitten Ohjauspaneelin hakutuloksista.

 2. Siirry "Ohjelmat ja toiminnot" -kohtaan: Jos Ohjauspaneelissa on näkymä "Kategoria", valitse "Ohjelmat" ja valitse sitten "Ohjelmat ja toiminnot". Jos Ohjauspaneelissa on näkymä "Lisäasetukset", valitse "Ohjelmat ja toiminnot" suoraan.

 3. Valitse poistettava ohjelma: Etsi luettelosta ohjelma, jonka haluat poistaa, ja napsauta sitä kerran.

 4. Napsauta "Poista" -painiketta: Napsauta ikkunan yläosassa olevaa "Poista" -painiketta. Tämä käynnistää ohjelman poisto-ohjelman.

 5. Seuraa poistomenettelyä: Seuraa näytön ohjeita poistaaksesi ohjelman tietokoneeltasi. Jos ohjelmaan liittyy asetustiedostoja tai muita komponentteja, sinua saatetaan pyytää poistamaan ne


Miten asennan office 365 ohjelmiston tietokoneelleni?

Seuraavat vaiheet auttavat sinua asentamaan Office 365 -ohjelmiston tietokoneellesi:

 1. Siirry osoitteeseen https://www.office.com ja kirjaudu sisään Microsoft-tililläsi.

 2. Valitse "Asenna Office" -vaihtoehto, joka sijaitsee sivun yläosassa.

 3. Valitse "Office 365 -sovellukset" ja valitse sen jälkeen sopivat sovellukset, jotka haluat asentaa tietokoneellesi. Voit valita esimerkiksi Word, Excel, PowerPoint, Outlook ja OneNote.

 4. Valitse "Asenna" ja aloita latausprosessi.

 5. Kun lataus on valmis, kaksoisnapsauta ladattua tiedostoa aloittaaksesi asennuksen.

 6. Noudata asennusohjelman antamia ohjeita ja hyväksy käyttöehdot.

 7. Asennuksen jälkeen Office 365 -ohjelmistot ovat käytettävissäsi tietokoneellasi.

Huomaa, että tarvitset toimivan ja nopean internet-yhteyden asentaaksesi Office 365 -ohjelmiston. Tarvitset myös voimassa olevan Microsoft-tilin, jolla voit kirjautua sisään ja käyttää sovelluksia.


Miten asennan Outlook-sähköpostiohjelman windows 10 tietokoneelleni?

Outlook-sähköpostiohjelman asentaminen Windows 10 -tietokoneellesi on helppoa. Voit seurata seuraavia vaiheita:

 1. Kirjaudu sisään Microsoft-tilillesi.

 2. Siirry Microsoft Storeen.

 3. Etsi hakupalkista "Outlook" ja valitse "Asenna".

 4. Kun asennus on valmis, etsi Outlook-ohjelma tietokoneesi Käynnistä-valikosta tai etsi Outlook hakupalkista.

 5. Kun olet avannut Outlookin ensimmäisen kerran, sinua pyydetään määrittämään sähköpostitili. Seuraa ohjatun asennuksen vaiheita ja anna tarvittavat tiedot, kuten sähköpostiosoitteesi ja salasanasi.

 6. Kun olet määrittänyt sähköpostitilin, voit aloittaa sähköpostien lähettämisen ja vastaanottamisen Outlookin avulla.

Huomaa, että jos sinulla ei ole Office 365 -tiliä, voit käyttää Outlook.com -sähköpostipalvelua, joka on ilmainen. Voit käyttää Outlook.comia suoraan selaimessa tai ladata Outlook-sovelluksen Microsoft Storesta.

Toivottavasti tämä auttaa sinua asentamaan Outlookin tietokoneellesi!

 

Mistä tiedän onko tietokoneessani haittaohjelma?

Tietokoneessa oleva haittaohjelma voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten hidastuneisuutta, kaatumisia, pop-up-ikkunoita ja yksityisyyden menetyksiä. Seuraavat merkit voivat osoittaa, että tietokoneessasi on haittaohjelma:

 1. Tietokoneesi hidastuu merkittävästi tai käynnistyy hitaasti.

 2. Näet usein mainoksia, jotka eivät liity selaimen tai käyttämäsi ohjelman toimintaan.

 3. Huomaat uusia työkalurivejä, laajennuksia tai muutoksia selaimen asetuksissa.

 4. Sinua pyydetään syöttämään salasanoja tai henkilökohtaisia tietoja epäilyttävillä verkkosivuilla.

 5. Huomaat, että tietokoneesi käyttää tavallista enemmän resursseja (esim. CPU, RAM) tai internet-yhteytesi kaistanleveys on tavallista korkeampi.

 6. Saat ilmoituksia tietokoneesi tietoturvasta tai ilmoituksia, joissa pyydetään maksua haittaohjelman poistamisesta.

Jos huomaat yllä mainittuja merkkejä, on tärkeää tarkistaa tietokoneesi haittaohjelmien varalta mahdollisimman pian. Voit käyttää haittaohjelmien poistotyökaluja, kuten Windows Defenderia tai haittaohjelman poistotyökalua, joka on saatavilla useimmille haittaohjelmille. Voit myös harkita asiantuntijan apua, jos epäilet, että tietokoneellasi on vakavia haittaohjelmia.

 

Miten yhdistän windows 10 tietokoneeni Wi-Fi verkkoon?

Windows 10 -tietokoneen liittäminen langattomaan Wi-Fi-verkkoon on yleensä helppoa. Seuraavat vaiheet auttavat sinua liittämään tietokoneesi Wi-Fi-verkkoon:

 1. Napsauta Wi-Fi-kuvaketta tehtäväpalkissa. Jos Wi-Fi-kuvake ei näy tehtäväpalkissa, avaa aloitusvalikko ja etsi "Wi-Fi-verkot" tai "Internet" -asetus.

 2. Valitse haluamasi Wi-Fi-verkko luettelosta. Jos haluamaasi verkkoon ei ole yhteyttä, sinua pyydetään antamaan verkon salasana.

 3. Kirjoita verkon salasana ja napsauta sitten "Liitä". Huomaa, että salasanan on oltava oikein kirjoitettu.

 4. Kun tietokoneesi on yhdistetty verkkoon, voit avata selaimen ja aloittaa selaamisen. Voit myös avata muita verkkosovelluksia, kuten sähköpostiohjelma, peli tai sosiaalisen median sovellus.

Jos sinulla on ongelmia Wi-Fi-verkkoon liittämisessä, voit yrittää ratkaista ongelman seuraavilla tavoilla:

 1. Tarkista, että tietokoneesi Wi-Fi-ominaisuus on käytössä.

 2. Varmista, että Wi-Fi-verkon salasana on oikein kirjoitettu.

 3. Varmista, että Wi-Fi-verkon signaalin voimakkuus on tarpeeksi vahva. Jos signaali on heikko, voit yrittää siirtyä lähemmäksi tukiasemaa tai käyttää Wi-Fi-vahvistinta.

 4. Jos Wi-Fi-verkkoon ei silti pystytä yhdistämään, voit käynnistää Wi-Fi-reitittimen uudelleen.

Toivottavasti tämä auttaa sinua liittämään tietokoneesi Wi-Fi-verkkoon!

 

Windows 10 tietokoneeni ei yhdisty internetiin. Mitä voin tehdä?

Jos Windows 10 tietokoneesi ei saa internet-yhteyttä, voit kokeilla seuraavia ratkaisuja:

 1. Tarkista verkkoyhteydet: Tarkista, että kaikki verkkolaitteet ovat päällä ja yhdistetty oikein. Varmista myös, että langattoman verkon salasana on oikein ja että langattoman verkon signaali on riittävän vahva.

 2. Käynnistä reititin uudelleen: Käynnistä reititin uudelleen irrottamalla sen virtajohto ja odottamalla muutama minuutti ennen kuin liität sen takaisin.

 3. Käynnistä tietokone uudelleen: Käynnistä tietokone uudelleen ja yritä yhdistää uudelleen internetiin.

 4. Tarkista verkkoadapterin ajurit: Varmista, että verkkoadapterin ajurit ovat ajan tasalla. Voit tarkistaa tämän laitteenhallinnasta.

 5. Käytä vianmääritystoimintoa: Windowsissa on sisäänrakennettu vianmääritystoiminto, jonka avulla voit yrittää korjata yhteyden. Voit käynnistää sen avaamalla Asetukset-sovelluksen ja valitsemalla "Päivittäminen ja suojaus" > "Vianmääritys" > "Internet-yhteys".

 6. Käytä komentokehotetta: Voit yrittää korjata internet-yhteyden komentokehotteella. Avaa komentokehote painamalla Windows-näppäintä + R ja kirjoita sitten "cmd" ja paina Enter. Kirjoita komento "ipconfig /release" ja paina Enter, sitten kirjoita "ipconfig /renew" ja paina Enter.

 7. Tarkista tietoturvaohjelmisto: Tietoturvaohjelmisto voi estää tietokonettasi yhdistymästä internetiin. Varmista, että tietoturvaohjelmistosi ei estä yhteyttä.

Jos mikään näistä ratkaisuista ei auta, voit harkita tietokoneen viemistä ammattilaisen tarkistettavaksi.

 

Miten palautan gmail-tilini salasanan?

Jos olet unohtanut Gmail-sähköpostisi salasanan, voit seurata seuraavia vaiheita palauttaaksesi sen:

 1. Mene Gmailin kirjautumissivulle.

 2. Klikkaa "Unohtuiko salasana?" -linkkiä.

 3. Syötä sähköpostiosoitteesi, jonka salasanan haluat palauttaa.

 4. Seuraa ohjeita, joita näytölle tulee. Yleensä Gmail lähettää salasanan palautuslinkin sähköpostiisi tai antaa sinulle mahdollisuuden vastata turvakysymyksiin, jotta voit vahvistaa henkilöllisyytesi.

 5. Kun olet vahvistanut henkilöllisyytesi, voit vaihtaa salasanasi ja käyttää sitä uudelleen kirjautuaksesi Gmail-tiliisi.

Jos et pysty palauttamaan salasanaasi näillä tavoilla, voit ottaa yhteyttä Gmailin asiakaspalveluun, joka voi auttaa sinua palauttamaan tilisi.

 

Miten palautan hotmail-tilini salasanan?

Hotmail-tilin salasanan palauttaminen on melko helppoa. Seuraa näitä vaiheita:

 1. Mene Hotmailin kirjautumissivulle.

 2. Klikkaa "Unohditko salasanasi?" -linkkiä.

 3. Syötä sähköpostiosoitteesi, jonka salasanan haluat palauttaa.

 4. Valitse tapa, jolla haluat varmistaa henkilöllisyytesi. Voit valita salasanan palautuslinkin lähettämisen toiseen sähköpostiosoitteeseen, matkapuhelinnumeron avulla tai vastaamalla turvakysymyksiin.

 5. Jos valitset salasanan palautuslinkin lähettämisen toiseen sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelinnumeron avulla, seuraa ohjeita, jotka lähetetään sinulle. Jos valitset turvakysymyksiin vastaamisen, vastaa kysymyksiin mahdollisimman tarkasti.

 6. Kun olet vahvistanut henkilöllisyytesi, voit luoda uuden salasanan ja käyttää sitä kirjautuaksesi Hotmail-tiliisi.

Jos et pysty palauttamaan salasanaasi näillä tavoilla, voit ottaa yhteyttä Hotmailin asiakaspalveluun, joka voi auttaa sinua palauttamaan tilisi.

 

Miten palautan Mac-tietokoneeni käyttäjätunnuksen salasanan?

Jos olet unohtanut Mac-tietokoneesi käyttäjätunnuksen salasanan, voit noudattaa seuraavia vaiheita palauttaaksesi sen:

 1. Käynnistä tietokone uudelleen ja pidä Command + R -näppäimiä painettuna käynnistyksen aikana. Tämä käynnistää tietokoneesi palautustilaan.

 2. Kun palautustila on käynnistynyt, valitse ylävalikosta "Utilities" ja sen alta "Terminal".

 3. Kirjoita avautuvaan terminaali-ikkunaan seuraava komento: "resetpassword" (ilman lainausmerkkejä) ja paina Enter.

 4. Avautuvassa ikkunassa valitse käyttäjätili, jonka salasanan haluat palauttaa.

 5. Syötä uusi salasana ja vahvista se. Voit myös valita haluatko tallentaa salasanan avaimenperään.

 6. Kun olet syöttänyt uuden salasanan ja vahvistanut sen, paina "Save" ja sitten "Restart" käynnistääksesi tietokoneesi uudelleen

Kun tietokoneesi käynnistyy uudelleen, voit käyttää uutta salasanaa kirjautuaksesi sisään käyttäjätilillesi.
 

Miten perustan windows 10 järjestelmään uuden käyttäjän?

Uuden käyttäjän luominen Windows 10 -järjestelmään:

 1. Klikkaa Käynnistä-painiketta (Windows-logo) ja valitse Asetukset-kuvake (pyörivä ratas).

 2. Napsauta Tilit-vaihtoehtoa.

 3. Valitse Käyttäjät-välilehti ja klikkaa "Lisää käyttäjä" -painiketta.

 4. Valitse "Perhe ja muut käyttäjät" -vaihtoehto.

 5. Klikkaa "Lisää henkilö tähän tietokoneeseen" -vaihtoehtoa.

 6. Anna uudelle käyttäjälle haluamasi nimi ja salasana.

 7. Voit valita, haluatko antaa uudelle käyttäjälle Microsoft-tilin. Jos et halua, voit klikata "Ei nyt" -painiketta.

 8. Nyt voit valita käyttöoikeudet, jotka haluat antaa uudelle käyttäjälle. Voit valita, haluatko antaa hänelle hallintaoikeudet tai normaalit käyttöoikeudet.

 9. Kun olet valinnut haluamasi käyttöoikeudet, napsauta "Valmis" -painiketta.

Uusi käyttäjä on nyt luotu Windows 10 -järjestelmään. He voivat kirjautua sisään uudella 
 
 

Epäilen että tietokoneeni on hakkeroitu. Mitä voin tehdä?

Jos epäilet, että tietokoneesi on hakkeroitu, on tärkeää ryhtyä toimiin mahdollisimman pian suojaamaan tietojasi ja laitteitasi. Tässä on muutamia toimenpiteitä, joita voit tehdä:

 1. Päivitä tietokoneesi turvallisuusohjelmat ja suorita koko järjestelmän virustarkistus. Voit käyttää tietokoneesi sisäänrakennettua virustentorjuntaohjelmaa tai ladata erillisen ohjelman, kuten Malwarebytes tai Avast.

 2. Vaihda kaikki salasanat, jotka olet tallentanut tietokoneellesi, kuten sähköposti- ja verkkopankkitilisi salasanat. Vaihda myös tietokoneesi sisäänkirjautumissalasana, kuten aiemmin neuvottiin.

 3. Pysäytä kaikki tietokoneen verkkoyhteydet poistamalla langattoman verkon tai Ethernet-kaapelin yhteys. Tämä estää hakkereita saamasta etäyhteyttä tietokoneeseesi.

 4. Jos olet varma, että tietokoneesi on hakkeroitu, voit yrittää palauttaa sen alkuperäiseen asetukseen ja asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen. Tämä poistaa kaikki tietokoneen tiedostot ja asetukset, joten varmista, että olet varmuuskopioinut tärkeät tiedostot ennen tätä.

 5. Ilmoita hakkeroitumisesta poliisille tai kyberturvallisuusviranomaisille. He voivat auttaa selvittämään, miten tietokoneesi on hakkeroitu ja antaa neuvoja siitä, miten voit suojautua vastaisuudessa.

On myös tärkeää pitää tietokoneesi turvallisuusohjelmistot ja käyttöjärjestelmä ajan tasalla, käyttää vahvoja salasanoja ja välttää epäilyttävien sähköpostien ja verkkosivustojen avaamista.

 

Jos olet klikannut sähköpostissa olevaa linkkiä, joka myöhemmin paljastui epäilyttäväksi, on tärkeää ryhtyä toimiin mahdollisimman pian suojaamaan tietojasi. Tässä on muutamia toimenpiteitä, joita voit tehdä:

 1. Vaihda kaikki salasanat, joita olet tallentanut kyseisellä tietokoneella tai mobiililaitteella, kuten sähköpostitilisi salasana, verkkopankkitilisi salasana ja niin edelleen. Käytä vahvaa salasanaa ja varmista, että käytät eri salasanaa eri tileissä.

 2. Tarkista, että tietokoneesi turvallisuusohjelmat ovat ajan tasalla ja suorita koko järjestelmän virustarkistus. Voit käyttää tietokoneesi sisäänrakennettua virustentorjuntaohjelmaa tai ladata erillisen ohjelman, kuten Malwarebytes tai Avast.

 3. Jos klikkaamasi linkki asensi latauksen tai ohjelman, jota et tunne, poista se välittömästi järjestelmästä.

 4. Jos olet syöttänyt henkilökohtaisia tietojasi tai maksutietojasi epäilyttävän linkin kautta, ota yhteyttä pankkiisi tai luottokorttiyhtiöösi ja kerro tilanteesta. He voivat tarjota sinulle neuvoja siitä, miten suojaat tilejäsi.

 5. Jos olet edelleen huolissasi, että tietokoneesi saattaa olla vaarantunut, ota yhteyttä IT-tukeen tai kyberturvallisuusasiantuntijaan saadaksesi lisäapua.

On tärkeää olla tarkkaavainen sähköposteissa ja välttää epäilyttäviä linkkejä tai tiedostoja. Jos olet epävarma sähköpostista tai linkistä, jätä se avaamatta ja ota yhteyttä lähettäjään, jos mahdollista, varmistaaksesi sen aitouden ennen sen avaamista. 
 

 

Mikä internet-selain on turvallisin?

Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että käyttää aina uusinta versiota selaimesta ja pitää se ajan tasalla päivitysten suhteen. Lisäksi kannattaa välttää epäluotettavilta sivustoilta lataamista ja klikkaamasta epäilyttäviä linkkejä.

Kaikki suuret selaimet, kuten Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari ja Microsoft Edge, ovat suunniteltu tietoturvallisuus huomioiden ja niissä on monia samankaltaisia turvallisuusominaisuuksia, kuten haittaohjelmien suojaus, tietojen salaaminen ja turvallisten yhteyksien tuki.

Jokainen selain käyttää myös eri tekniikoita ja turvallisuusominaisuuksia, joten se voi vaikuttaa siihen, mikä selain sopii parhaiten tiettyihin tarpeisiin. Esimerkiksi jos käytät paljon Googlen palveluita, kuten Gmailia, Google Drivea ja Google Docsia, niin Google Chrome -selain saattaa olla käyttökelpoisin.

Tärkeintä on käyttää aina ajan tasalla olevaa selainta ja noudattaa yleisiä tietoturvallisuusohjeita, kuten käyttää vahvoja salasanoja ja välttää epäilyttäviä sivustoja ja linkkejä.

 

Miksi tietokoneeni on hidas?

Tietokoneesi hidastuminen voi johtua monesta eri syystä, mutta tässä on muutamia yleisimpiä syitä:

 1. Ohjelmistokonfliktit: Jos tietokoneellesi on asennettu useita ohjelmia, jotka käyttävät samaa resurssia tai joilla on konflikteja keskenään, se voi hidastaa tietokoneesi toimintaa.

 2. Liian vähän RAM-muistia: Tietokoneesi RAM-muisti on vastuussa siitä, kuinka monta ohjelmaa voit ajaa samanaikaisesti ilman, että tietokoneesi hidastuu. Jos tietokoneesi RAM-muistia ei ole tarpeeksi, tietokoneesi saattaa hidastua.

 3. Virustorjuntaohjelmat ja palomuurit: Jos tietokoneesi virustorjuntaohjelmat tai palomuurit ovat asennettu ja käynnissä, ne voivat hidastaa tietokoneesi toimintaa, sillä ne kuluttavat resursseja tietokoneesi taustalla.

 4. Kiintolevyn täyttö: Tietokoneesi kiintolevyllä on rajoitettu tallennustila. Jos kiintolevy on täynnä, se voi hidastaa tietokoneesi toimintaa, sillä tietokoneesi joutuu käyttämään enemmän aikaa tiedostojen avaamiseen ja tallentamiseen.

 5. Vanhentuneet laiteohjaimet: Vanhentuneet laiteohjaimet voivat aiheuttaa tietokoneesi hidastumista, sillä ne voivat estää uusien ohjelmien ja käyttöjärjestelmäpäivitysten toimimisen oikein.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä syistä, jotka voivat hidastaa tietokoneesi toimintaa. Jos tietokoneesi on hitaampi kuin normaalisti, kannattaa ensin tarkistaa, että tietokoneesi ei ole tarttunut haittaohjelmiin tai viruksiin. Sen jälkeen voit tutkia muita mahdollisia syitä. Jos et ole varma, mistä ongelma johtuu, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen saadaksesi apua.


Haluan ostaa uuden tietokoneen. Mikä olisi minulle sopiva?

Sopivan tietokoneen valinta riippuu monesta tekijästä, kuten siitä, mihin tarkoitukseen tietokonetta käytät, millainen budjetti sinulla on, ja millaiset ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Tässä on kuitenkin muutamia vinkkejä tietokoneen valintaan:

 1. Tarkista tietokoneen käyttötarkoitus: Jos tarvitset tietokonetta kevyisiin tehtäviin, kuten internetin selailuun ja sähköpostien lukemiseen, voit harkita halvempaa ja vähemmän tehokasta tietokonetta. Jos taas tarvitset tietokonetta raskaisiin tehtäviin, kuten videonmuokkaukseen tai pelaamiseen, kannattaa hankkia tehokkaampi tietokone.

 2. Harkitse budjettiasi: Tietokoneiden hinnat vaihtelevat suuresti, joten kannattaa määritellä budjetti etukäteen. Muista, että kalliimmat tietokoneet eivät aina ole parempia jokaiseen tarkoitukseen.

 3. Valitse sopiva käyttöjärjestelmä: Tietokoneita on saatavilla eri käyttöjärjestelmillä, kuten Windowsilla, MacOS:lla ja Linuxilla. Valitse käyttöjärjestelmä, joka sopii parhaiten tarpeisiisi

 

Mistä voin hankkia Office ohjelmiston?

Voit hankkia Microsoft Office -ohjelmiston Microsoftin verkkosivustolta tai valtuutetulta jälleenmyyjältä. Voit ostaa Office-ohjelmiston kertaluonteisena lisenssinä tai tilauspohjaisena palveluna, jolloin maksat kuukausittaisen tilausmaksun.

Microsoftin verkkosivustolla voit ostaa Office-ohjelmiston suoraan lataamalla sen tai tilaamalla sen postitse. Valtuutetut jälleenmyyjät, kuten elektroniikkakaupat ja tietokonekaupat, myyvät myös Office-ohjelmistoa.

Jos tarvitset tarkempia ohjeita siitä, miten voit hankkia Office-ohjelmiston, suosittelen käymään Microsoftin verkkosivustolla tai ottamaan yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjään.

 

Miten voin suojata tietokoneeni viruksilta?

On olemassa useita tapoja suojata tietokoneesi viruksilta, ja tässä on muutamia vinkkejä:

 1. Asenna luotettava antivirusohjelma tietokoneellesi ja päivitä se säännöllisesti. Tämä auttaa estämään virusten ja muiden haittaohjelmien pääsyn tietokoneellesi.

 2. Vältä lataamasta ohjelmia ja tiedostoja epäluotettavilta verkkosivuilta. Lataa aina ohjelmat ja tiedostot vain tunnetuilta ja luotettavilta sivustoilta.

 3. Älä avaa sähköpostin liitteitä tai linkkejä, jotka ovat epäilyttäviä tai jotka ovat saapuneet tuntemattomilta lähettäjiltä.

 4. Päivitä tietokoneesi käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Useimmat päivitykset sisältävät tietoturvakorjauksia, jotka auttavat estämään haittaohjelmien pääsyn tietokoneellesi.

 5. Varmista, että käytät vahvoja salasanoja ja vaihdat niitä säännöllisesti. Älä käytä samoja salasanoja eri palveluihin.

 6. Käytä palomuuria tietokoneessasi. Palomuuri auttaa estämään ei-toivottujen yhteyksien muodostamisen tietokoneesi ja internetin välillä.

 7. Vältä julkisia Wi-Fi-verkkoja, joita ei ole suojattu salasanalla. Tällaiset verkot voivat altistaa tietokoneesi haittaohjelmille ja tietojenkalasteluyrityksille.

Nämä ovat joitain tapoja suojata tietokoneesi viruksilta, mutta on tärkeää muistaa, että mikään suojaus ei ole täydellinen. Siksi on hyvä olla varovainen verkossa ja olla tarkkaavainen, kun käytät tietokonettasi.


Miten voin opetella lisää windows-käyttöjärjestelmästä?

Windows-käyttöjärjestelmän oppiminen on helppoa ja se voidaan tehdä monilla eri tavoilla. Tässä on muutamia vinkkejä, joita voit käyttää oppiaksesi lisää Windows-käyttöjärjestelmästä:

 1. Tutustu käyttöjärjestelmän perusominaisuuksiin ja -toimintoihin. Windowsissa on paljon ominaisuuksia, joita voit käyttää tietokoneen tehokkaammaksi käyttämiseksi. Tutustu esimerkiksi aloitusvalikkoon, tiedostojärjestelmään, ohjauspaneeliin ja hakutoimintoon.

 2. Käytä Microsoftin tarjoamia oppaita ja ohjeita. Microsoftin verkkosivustolla on paljon hyödyllistä tietoa Windows-käyttöjärjestelmästä. Siellä voit lukea käyttöohjeita, katsella opetusvideoita ja ladata oppaita.

 3. Osallistu kursseille ja seminaareihin. Monet koulutuskeskukset tarjoavat kursseja, joissa voit oppia lisää Windows-käyttöjärjestelmästä. Tämä on hyvä tapa saada käsitys tietokoneen käytöstä ja käyttää sitä tehokkaasti.

 4. Lue käyttöjärjestelmäkirjoja. Kirjat ovat loistava tapa oppia Windows-käyttöjärjestelmästä. Siellä voit lukea yksityiskohtaisia ohjeita ja oppia tietokoneen tehokkaammasta käytöstä.

 5. Kokeile ja harjoittele. Käytännön harjoittelu on paras tapa oppia. Kokeile eri toimintoja, asetuksia ja sovelluksia Windows-käyttöjärjestelmässä, ja saat paremman käsityksen sen käytöstä.

 

Muista, että Windows-käyttöjärjestelmän oppiminen voi olla hauskaa ja palkitsevaa, kunhan annat sille aikaa ja vaivaa.

 

Miten päivitän windows tietokoneeni ohjelmistot?

Windows-tietokoneen ohjelmistojen päivittäminen on tärkeä osa tietoturvan ylläpitämistä. Windowsissa on automaattinen päivitysjärjestelmä, joka tarkistaa säännöllisesti uusia päivityksiä ja asentaa ne automaattisesti, mutta voit myös päivittää ohjelmistot manuaalisesti seuraavasti:

 1. Klikkaa "Start" -painiketta ja valitse "Settings" (tai "Asetukset" jos käytät suomenkielistä käyttöliittymää).

 2. Valitse "Update & Security" (tai "Päivitys ja suojaus").

 3. Valitse "Windows Update" (tai "Windowsin päivitys") -välilehti.

 4. Napsauta "Check for updates" (tai "Tarkista päivitykset") -painiketta.

 5. Odota, että Windows tarkistaa, onko tietokoneessasi asennettavissa uusia päivityksiä.

 6. Jos päivityksiä on saatavilla, valitse "Install now" (tai "Asenna nyt") -painike, jolloin Windows asentaa päivitykset.

Huomaa, että joissakin tapauksissa jotkin päivitykset saattavat vaatia tietokoneen uudelleenkäynnistyksen, jotta ne voidaan asentaa. Lisäksi voit tarkistaa ohjelmistopäivitykset myös yksittäisille sovelluksille erikseen. Useimmissa sovelluksissa on automaattinen päivitystoiminto, mutta voit myös tarkistaa päivitykset manuaalisesti avaamalla sovelluksen ja etsimällä "Päivitä" tai "Update" -painiketta. On tärkeää huolehtia tietokoneesi ohjelmistojen ajantasaisuudesta, jotta tietoturva-aukot ja haavoittuvuudet voidaan korjata ja tietokoneesi pysyy suojattuna.

 

Miten tarkistan onko windows palomuuri ja virustorjunta päällä?

Windowsissa on oletuksena sisäänrakennettu palomuuri ja virustorjuntaohjelma, mutta voit tarkistaa niiden tilan seuraavasti:

 1. Klikkaa "Start" -painiketta ja valitse "Settings" (tai "Asetukset" jos käytät suomenkielistä käyttöliittymää).

 2. Valitse "Update & Security" (tai "Päivitys ja suojaus").

 3. Valitse "Windows Security" (tai "Windowsin tietoturva") -välilehti.

 4. Tarkista "Virus & threat protection" (tai "Virus- ja uhkasuojaus") -osio, jossa voit nähdä virustorjuntaohjelman tilan. Sen tulisi olla "On" (tai "Protected").

 5. Palaa "Windows Security" -välilehdelle ja napsauta "Firewall & network protection" (tai "Palomuuri ja verkonsuojaus") -vaihtoehtoa.

 6. Tarkista "Windows Defender Firewall" (tai "Windows Defenderin palomuuri") -osio, jossa voit nähdä palomuurin tilan. Sen tulisi olla "On" (tai "Protected").

Jos huomaat, että jokin näistä on poissa käytöstä, suosittelemme, että otat sen käyttöön mahdollisimman pian. Voit ottaa käyttöön virustorjunnan tai palomuurin napsauttamalla kyseisen osion vieressä olevaa "Turn on" (tai "Käytä") -painiketta.

 

 Miten voin tarkistaa onko joku sovellus asennettu windows 10 tietokoneeseeni?

Voit tarkistaa asennettujen sovellusten luettelon Windows 10 -tietokoneellasi seuraavasti:

 1. Napsauta Windows-painiketta tai paina näppäimistöllä Windows-näppäintä avataksesi Aloitusvalikon.

 2. Etsi "Ohjauspaneeli" ja avaa se.

 3. Valitse "Ohjelmat ja toiminnot" -vaihtoehto.

 4. Selaa listaa asennetuista ohjelmista, jotka on järjestetty aakkosjärjestyksessä.

 5. Voit etsiä tiettyä sovellusta nimen perusteella tai käyttää suodattimia, kuten järjestelmän mukaan tai asennuspäivän mukaan.

Toinen tapa tarkistaa asennettujen sovellusten luettelo on avata Windowsin asetukset:

 1. Napsauta Windows-painiketta tai paina näppäimistöllä Windows-näppäintä avataksesi Aloitusvalikon.

 2. Valitse "Asetukset" (hammaspyöräkuvake).

 3. Valitse "Sovellukset".

 4. Näet luettelon kaikista asennetuista sovelluksista.

Voit käyttää molempia tapoja tarkistaa asennettujen sovellusten luettelo Windows 10 -tietokoneellasi.

  

Miten voin poistaa sovelluksen windows 10 tietokoneeltani?

Voit poistaa sovelluksen Windows 10 -tietokoneeltasi seuraavasti:

 1. Napsauta Windows-painiketta tai paina näppäimistöllä Windows-näppäintä avataksesi Aloitusvalikon.

 2. Etsi "Ohjauspaneeli" ja avaa se.

 3. Valitse "Ohjelmat ja toiminnot" -vaihtoehto.

 4. Etsi listalta sovellus, jonka haluat poistaa, ja valitse se.

 5. Napsauta "Poista" -painiketta sovelluksen yläpuolella.

 6. Seuraa ohjattua poistamisprosessia.

Huomaa, että jotkut sovellukset eivät välttämättä näy "Ohjelmat ja toiminnot" -luettelossa. Tällöin voit yrittää poistaa sovelluksen seuraavasti:

 1. Napsauta Windows-painiketta tai paina näppäimistöllä Windows-näppäintä avataksesi Aloitusvalikon.

 2. Valitse "Asetukset" (hammaspyöräkuvake).

 3. Valitse "Sovellukset".

 4. Etsi listalta sovellus, jonka haluat poistaa, ja valitse se.

 5. Napsauta "Poista" -painiketta sovelluksen alapuolella.

 6. Seuraa ohjattua poistamisprosessia.

Joskus sovelluksen poistaminen ei poista kaikkia sen tiedostoja

 

Miten poistan viruksen tietokoneeltani?

Virusinfektioiden poistaminen tietokoneelta voi olla haastavaa ja aikaa vievää, mutta tässä on muutamia vaiheita, joita voit yrittää:

 1. Asenna ja päivitä virustentorjuntaohjelma: Ensimmäinen askel on varmistaa, että tietokoneessasi on virustentorjuntaohjelma asennettuna ja päivitettynä. Voit käyttää ilmaisia ohjelmia, kuten Avast, AVG tai Microsoft Security Essentials. Noudata ohjelman antamia ohjeita ja suorita täysi järjestelmän skannaus.

 2. Käynnistä tietokoneesi vikasietotilassa: Kun olet asentanut ja päivittänyt virustentorjuntaohjelman, käynnistä tietokoneesi uudelleen vikasietotilassa. Tämä estää virusta käyttämästä joitain tietokoneesi toimintoja ja mahdollistaa virustentorjuntaohjelman suorittaman täyden järjestelmän skannauksen.

 3. Poista tartunnan saanut tiedosto: Virustentorjuntaohjelma saattaa löytää tartunnan saaneen tiedoston ja poistaa sen automaattisesti, mutta jos näin ei tapahdu, voit yrittää poistaa tartunnan saaneen tiedoston manuaalisesti. Tiedoston poistaminen voi kuitenkin olla riskialtista, sillä jos poistat tärkeän tiedoston, se saattaa vaikuttaa tietokoneen toimintaan.

 4. Palauta järjestelmä: Jos virustentorjuntaohjelma ei pysty poistamaan virusta tai jos tietokoneesi on vakavasti vioittunut, voit yrittää palauttaa järjestelmän aikaisempaan palautuspisteeseen. Tämä palauttaa tietokoneesi aiempaan tilaan ennen viruksen tarttumista.

 5. Asenna käyttöjärjestelmä uudelleen: Jos kaikki muut yritykset eivät ole onnistuneet, sinun on ehkä asennettava käyttöjärjestelmä uudelleen. Tämä poistaa kaikki tietokoneen tiedot, joten varmista, että olet varmuuskopioinut tärkeät tiedostot ennen kuin teet tämän.

On tärkeää muistaa, että virusten poistaminen voi olla monimutkaista, ja on parempi ehkäistä niiden tarttumista tietokoneelle asentamalla päivitetty virustentorjuntaohjelma ja välttämällä epäilyttäviä sähköposteja, latauksia ja verkkosivustoja.

 

Miten voin tarkistaa itse onko tietokoneeni saanut viruksen?

Tietokoneen mahdollisen viruksen tarkistamisessa on monia tapoja, ja tapa riippuu paljon siitä, millaista virusta etsitään ja mitä käyttöjärjestelmää tietokoneesi käyttää. Tässä on kuitenkin muutama yleinen tapa tarkistaa tietokoneesi mahdollinen virusinfektio:

 1. Käytä virustentorjuntaohjelmaa: Tietokoneeseen asennettu virustentorjuntaohjelma voi havaita ja poistaa monia erilaisia viruksia. Suorita virustorjuntaohjelman tarkistusjärjestelmäsi, jos sellainen on käytettävissä, ja varmista, että se on ajan tasalla.

 2. Käytä haittaohjelman poisto-ohjelmaa: Jos tietokoneesi on jo saanut haittaohjelman, voi olla tarpeen käyttää haittaohjelman poisto-ohjelmaa. Useat virustorjuntaohjelmat tarjoavat myös erillisiä haittaohjelman poisto-ohjelmia, joten voit etsiä ja käyttää sellaista.

 3. Tarkista järjestelmän resurssien käyttö: Jos tietokoneesi on hitaampi kuin normaalisti, tai jos huomaat muita käyttöjärjestelmäongelmia, voit tarkistaa järjestelmän resurssien käytön, kuten prosessorin ja muistin käytön. Jos huomaat, että jokin prosessi käyttää epätavallisen paljon resursseja, se voi olla merkki haittaohjelman käytöstä.

 4. Tarkista asennetut ohjelmat: Tarkista, onko tietokoneellasi asennettu ohjelmia, jotka eivät ole tuttuja tai joita et ole itse asentanut. Haittaohjelmat voivat asentaa ohjelmia tietokoneellesi ilman lupaasi.

 5. Tarkista selaimen laajennukset: Jos huomaat, että selain toimii hitaasti tai selaimen aloitussivu on muuttunut, tarkista selaimen laajennukset. Haittaohjelmat voivat asentaa selaimen laajennuksia, jotka keräävät tietojasi tai ohjaavat sinut haitallisille sivustoille.

 6. Pyydä apua ammattilaiselta: Jos et ole varma siitä, onko tietokoneesi saanut viruksen vai ei, voit pyytää apua tietokoneen ammattilaiselta. He voivat suorittaa tarkempia testejä ja antaa sinulle neuvoja siitä, miten voit suojata tietokoneesi haittaohjelmilta tulevaisuudessa.

 

 

Yhteystiedot: 

Tietokonehuolto

Sinikalliontie 4 

02630 ESPOO                                                                           

email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it                      

Puh. 044 281 7370 

Sisäänkäynti huoltopisteelle: Aulasta sisään ja 3. kerros.